tisdag 19 januari 2010

Gala en gång till

Det kryllar av galor. Efter grammisgalan kommer idrottsgalan och sen blir det snabbt musik igen när P3 Guld går av stapeln nu ikväll. Nomineringarna är något mer intressanta än de på Grammis - å andra sidan i färre genrer; de som ryms i P3:s utbud - och galan sänds i både radio och - med en och en halv timmes fördröjning - på SVT.

GP:s nöjessidor kunde man hitta ett sällsynt läsvärt uppslag om aftonens gala. GP konstaterar att P3 Guld i år slår bottenrekord vad gäller antalet nominerade kvinnor. Sveriges Radio har aldrig nått sitt mål att artister av båda könen ska spelas lika mycket i kanalen, men de kommer ändå riktigt nära. De senaste åren är antalet kvinnliga artister över 40 %. Ändå är bara en femtedel av de nominerade artisterna kvinnor.

P3:s chef för populärmusik försvarar sig med att de flesta största artisterna är män och tycker att P3 använder priset för att främja jämställdheten, eftersom de tagit bort kategorierna "årets kvinnliga artist" och "årets manliga artist".
- För att visa att det inte borde vara någon skillnad.

Rätt magstarkt.
Chefen för populärmusik på landets största kanal för populärmusik skulle alltså inte själv alls kunna påverka vilka som blir Sveriges största artister. Hon anpassar sig bara efter verkligheten. Precis som alla andra. Och därmed förändras den inte.

När de könsbundna kategorierna försvann från galan gjorde kvinnorna det också. Antalet nominerade kvinnor sjönk med sex procent då det skedde, förra året, och med ytterligare sex procent nu i år.
När nomineringsjuryn får tänka helt fritt och neutralt tänker den, precis som de allra flesta, på män. När man ska tänka sig en person tänker man sig förmodligen inte en könlös sådan lika lite som en hermafrodit. Man tänker på en man. Det är en man som är normen. Man heter ju till och med det - "man". Oavsett vem man är.

Inga kommentarer: