torsdag 7 oktober 2010

Girighet varar längst

Åtminstone i de nya moderaternas nya Sverige.
Visst är det en härlig skara ledare Reinfeldt lyckats utse under sin tid vid makten? Skattefuskaren och överklassdonnan Maria Borelius, kulturella licenssmitaren Cecilia Stegö Chilò, hycklaren Sven-Otto Littorin och nu det före detta socialborgarrådet Ulf Kristersson.

Ulf är ny socialförsäkringsminister. Det passar så väl att han har ansvaret för att fördela resurser åt den svagare och/eller mer otursförföljda delen av vår befolkning. De utstötta, förföljda, sjuka, arbets- och bostadslösa.
Själv har han nämligen inga problem med att roffa åt sig de få resurser just den gruppen faktiskt har och använda dem för privat bruk.
Mysig pojke, Ulf.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, nej "girighet" varar inte längst. Både Maria och jag som du tycker väldigt illa om avgick. var glad för det i stället.
Jag har dessutom betalat igen alla tv-licenser, tog inte ett öre i avgångsvederlag och betalar betydligt mer i skatt än de flesta andra utan att ha ett enda välavlönat politiskt uppdrag. Tvärtom lägger jag mycket av min fritid i den ideella sektorn. Du känner inte mig och har ingen rätt att kalla mig snyltare. Vi har Bjärsta så det räcker i det här landet, tycker jag.
Mvh
Cecilia Stegö

Lasse Franck sa...

Hej Cecilia.
Nej, jag känner inte dig - det har du rätt i.
Men du har fel i att jag kallat dig snyltare. Jag har bara kallat dig för kulturell licenssmitare. Och det är fakta.
I alla fall att du var licenssmitare då Reinfeldt utsåg dig till minister. Och det är ju mot hans förmåga att utse lämpliga ledare för Sverige det här inlägget vänder sig.
Håller du inte själv med att det finns ett lite förargelseväckande mönster i att flera moderata ministrar uppenbarligen tror sig stå över lagar, regler och förordningar eller hellre ser till sitt eget bästa än det folk de ska representera?
Och då har jag ändå inte nämnt den andre licenssmitaren eller utrikesministern med suspekta intressen i oljebolag som vägrar att debattera med somliga meningsmotståndare.

Anonym sa...

Sån här skit hittar man väl i vilka led man än letar eller? Det är knappast endast de nya Moderaterna eller deras anhängare som är giriga. I alla fall. De tidigare fallen har väl handlat mer om överraskningar samt dålig bakgrundskoll. Det här senaste känns ju som någon skruvad taktik att tillsätta en "elak jävel" som moraliskt sätt borde ha stora problem att sitta just på den stolen. Kan det vara för att han ska driva de frågorna som oftast är mest känsliga för de som inte delar Moderaternas politiska uppfattning? Skandalen är ju i alla fall gammal och redan uppdagad för länge sedan. Huruvida man betalar tillbaka sina licenspengar är väl sak samma. Att skita i att betala tv-licensen är inte helt orimligt att jämställa med stöld och det är väl inget att hurra för när tjuven lämnar lämnar tillbaka sitt stöldgods bara för att hon/han blivit ertappad.
/John "Hjörne" Olofsson

Don Quijote sa...

Med förutsättning att det är THE Cecilia Stigö som hittat in hos Lasse så vill jag säga en sak.
För någon vecka sedan var jag och besökte en underbar familj i några dagar. Ett scenario som utspelades där blir jag påmind om när jag läser Cecilias inlägg.

Pappan var på jobbet och Mamman hemma med de två små. Som besökare stod jag för lite enkel matlagning och vi skulle äta. Det låg två bitar morötter i kastrullen och en gurka, det var inga som helst konstigheter att dela morötterna lika mellan ungdomarna, varsin. När jag skulle räcka över gurkan sa jag, ni kan väl dela den här o gav den till den yngre av de två.

Hon tar gurkan och börjar äta på den. Själv fortsätter jag med något o sätter mig till bords. Då hör vi den äldre säga x. Då tittar både jag o mamman på den lilla och hela rummet står stilla känns det som.

Mamman säger med övertygande röst, du har väl en bit i handen? Den lilla tittar tillbaka o visar upp en liten liten bit gurka, munnen full men har slutat tugga. Stora syskonet hade redan satt de arga ögonen i den yngres. Då säger mamman, men det där är inte ok! Tid o rum står fortfarande still känns det som och mamman upprepar igen, det där är faktiskt inte ok x!!

Som utomstående var detta lite speciellt läge. Den lilla brukar ju inte göra så, hon hade tuggat vidare utan att tänka riktigt på konsekvenserna o/eller naivt trodde hon att syster inte såg eller glömt bort den där gurkan.

Första reaktionen när allt stod så där still så såg det ut som den yngre ville bli osynlig, det gick sakta upp för x vad som precis hade hänt. Nästa reaktion var försvar o då blev x vansinnig på mamma. Hon säger då, det är ditt fel!!! Även mamman är tagen av situationen men håller hennes linje och roll som innan. Men det där är inte ok x.....

Nu går känslorna i att vara jättearg och beskylla mamman som avslöjat henne, berättat att så gör man inte och att bli ledsen. Det som var extra jobbigt var givetvis att det fanns en utomstående som såg det här.

Enough med händelsen med ungdomarna, den lille tror jag förövrigt går på förskola eller lågstadiet nånting.

Om man byter ut händelsen med gurkan och licensen, den lilla flickan är Cicilia som "råkar glömma" och mamman som påpekar är Lasse så stämmer det ganska bra.

Skillnaden är bara att den lilla flickan inte är vald att styra det här landet och peka pinnar åt massa andra individer utan har precis fått lära sig att "girighet" lönar sig definitivt inte alltid och det kan vara väldigt jobbigt läge att bli påkommen för något man egentligen inte står för eller annars gör.

Att Cicilia likt den lilla sparkar tillbaka och anklagar Lasse att han inte ska kalla henne snyltare blir väldigt igenkännande.

Återigen ser jag en liten människa vilja försvara sig mot något ont. För visst måste det göra ont eftersom Cicilia har hittat in hit till Lasses krypin i cyber. Ska man åka runt o fäktas överallt på www för en gurka, ja då blir det väldigt jobbigt....länge! Lycka till i livet C.S.C

Anonym sa...

@Lasse,
Du har alldeles rätt. Förlåt, du kallade mig inte för snyltare, men du mer än antydde att det är rätt ruttna människor som Fredrik Reinfeldt har bett sitta i sina regeringar. Nu senast Ulf Kristersson, en som "roffar".
Vad jag vände mig mot är att du dömer människor på så lösa grunder.
@ don Q
Din långa historia var söt och jag förstår vilken poäng du försöker ta hem. Stegö är som ett barn, tjurar när hon blir ertappad med något som är uppenbart fel. Men jag köper den inte.
I köket - politiken - där jag befann mig fanns ju många barn. Några hade tagit gurkor och gjort annat olämpligt, andra inte. Men det var två som pekades ut. Det råkade (?) vara de två som kom utifrån. Just de polisanmäldes, utreddes, stämplades som misslyckade, tvingades lämna huset och blev sedan påminda om sina gurkstölder i många år. De som var kvar i huset - deras försyndelser - glömdes däremot snart bort.
När en av de två utpekade till slut tröttnade, tyckte att hon kanske hade sonat sin förseelse och försökte modifiera bilden av sig själv, ja då kom en Don Q och påpekade att hon minsann bara försökte fly från det faktum att hon tagit en gurkbit. Det vill säga - agerade som barn. Gurktjuv och tjurigt barn. Så tragiskt, så tragiskt. Fattar hon inte att hon borde hålla tyst.
Jag ska säga som det är. Jag gillar inte människor och samhällen som fungerar så. Inte i verkliga livet och på nätet.
För jag tycker inte det är ointressant vad man gör efter att man har gjort något som är fel, vilket de flesta av oss gör och sällan har med vår fulla kapacitet att göra. Tvärtom. Det är precis det som skiljer en vuxen från ett barn som just bara försöker komma undan.
Jag har tagit alla konsekvenser av att jag inte betalade min licens. Det är mer än man kan säga om de andra ministrarna, riksdagsledamöterna, kulturprersonligheterna eller programledarna som ertappats med samma sak, eller alla i politiken som lärt sig att felsteg går att trixa sig bort ifrån och att drev tröttnar bara man skiter i dem.
Jag har frivilligt betalat in alla pengarna - vilket inte upphäver "brottet" men är bättre än att strunta i det. Tycker jag. Jag tog inget avgångsvederlag, just därför jag inte ville snylta på det allmänna. Det är jag stolt över.
Jag skaffade mig ett nytt jobb och jobbar mycket ideellt. Det tycker jag är bättre än att tycka om människor som försöker få något uträttat.
Ni behöver förstås inte alls "uppskatta" det jag säger eller vad jag gör och heller inte reflektera över på vilka grunder ni bedömer och dömer människor. Det kan ju vara jobbigt att tänka att den här "skandalapparaten" som medier och bloggare skapar kanske rensar ut fel människor från politiken, att de som ser ut att kunna ta ansvar för landet i själva verket inte är så bra på det. Vem vet? Och när man inte vet kanske man inte heller ska vara så tvärsäker. Om inte annat är det ju pinsamt på riktigt om man är grundlurad.
Och slutligen: Du har rätt - ska jag försvara mig överallt blir det jobbigt. Det insåg jag redan för fyra år sedan och det är kanske därför bilden av mig har blivit som den har blivit.
Jag har nästan aldrig kommenterat något som skrivits om mig. Den här gången rann det över. Det berodde faktiskt inte på att det Lasse skrev var värre är något annat utan att jag bara lackade. På det sättet fick ni ta emot ett litet känsloutbrott som jag egentligen borde ha brett ut över många, många fler. För det är jag uppriktigt ledsen.

Nu lämnar jag er värld. Allt gott till er båda.
Mvh
Cecilia

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lasse Franck sa...

Hej igen Cecilia!
Och tack för ditt uppriktiga svar!

Jag vill inte riktigt hålla med om att jag antyder att Reinfeldts ministrar är "rätt ruttna" - men visst, rätt misslyckade rekryter för just de poster de haft.
Jag vill också påstå att grunderna för att tycka det jag tycker om just de nämnda regeringsföreträdarna inte är särskilt lösa och att jag som svensk medborgare och väljare har all rätt i världen att "tycka om människor som försöker få något uträttat" - vilka nu det är? - samt att ifrågasätta om de verkligen försöker få något uträttat, och vad detta "något" i så fall är.

Däremot vill jag ge dig alldeles rätt i att man kan ifrågasätta vilka det är som blivit tvingade att avgå - och kanske till och med om det verkligen var rätt att låta dem lämna regeringsmaktens korridorer. Och i att de försyndelser som begåtts av sådana som fick stanna kvar i regeringskansliet inte borde ha glömts bort. Man kan fråga sig om det var en tillfällighet att de som kom utifrån fick gå, liksom om det var en tillfällighet att de män som begått misstag fick stanna kvar medan kvinnorna fick lämna skeppet.

Jag vill också ge dig rätt i att det spelar roll vad man gör efter det att man blivit påkommen med fingrarna i sylt- eller kakburken. Att du gjort helt rätt som tagit konsekvenserna av dina misstag och att det hedrar dig att du inte begärde något avgångsvederlag.

Slutligen vill jag säga att du alls inte behöver lämna "vår värld". Du är mycket välkommen tillbaka.