fredag 13 april 2012

Sociala Sammanhang

Första singeln från kommande skivan
Lilla Svärje

Hur Lasse Franck fungerar i sociala sammanhang ska vi kanske inte uttala oss om. Inte här och nu. Att hans låt Sociala sammanhang fungerar synnerligen väl, som ett medryckande och uppfriskande avbrott i den svenska popslentrianen, kan vi däremot fastslå med fullständig övertygelse.

Lasse Franck har i många år skrivit låtar i olika Göteborgslyor. Han har varit med i ett antal band, bland andra Alice Cooper-gruppen Institute of Nude Wrestling. Men inte förrän nu släpper han sin debutplatta, Lilla Svärje. En skiva som berättar om tillståndet i nationen – och som dessutom får dig att vilja göra någonting åt det. Att Lasse inte har särskilt mycket till övers för ”de nya moderaterna och resten av den blåbruna alliansen” är tämligen tydligt. Och en låt som Nu börjar det roliga kan ses som en direkt kommentar till Carema-skandalen (även om den klärvoajante Lasse Franck skrev sången innan skandalen var ett faktum).
Lyriken är viktig i sammanhanget och Lasse har många gånger lovordats för sin förmåga att skriva angelägna låttexter.

Ett tag satsade han på en karriär som Franckensteins monster. Det lyckades inte alls. Hans ansikte är hopsytt med 47 stygn men sist vi såg Lasse verkade han ändå rätt nöjd. Och snygg.

Lilla Svärje släpps den 16 maj. Sociala sammanhang är första singeln från albumet och finns ute NU.
Lyssna på Spotify.

”Lasse Franck är en ypperlig rockpoet som genom sin briljanta förmåga att leka med ord lyckas leverera både mänsklig värme och uppkäftiga provokationer på samma gång.”
(Ola Bjurman, From a Friend)

Skivan släpper Lasse tillsammans med trumslagaren Kalle Thorslund (Anywhen, Gordon) och basisten Jonas Slättung (Gordon, Det Är Kärlek). Skivan är producerad av gitarristen och ljudfantasten Håkan Svensson (Nationalteatern).
När musiken framförs live framträder herrarna under namnet Lasse Franck & hans muskler. Bland dessa muskler finns också Joakim Fritzner, gitarr, och Ulf ”Vinyl” Stenberg, keyboard.

Sociala sammanhang:
Lasse Franck - sång, handklapp, text och musik
Jonas Slättung - bas
Kalle Thorslund - trummor, handklapp
Håkan Svensson - gitarr, produktion
Ulf "Vinyl" Stenberg - keyboards
Pär Edwardson - körsång, handklapp
Per Umaerus - körsång