fredag 30 april 2010

Västtrafiks raketingenjörer

När Mikael Blomkvist, mästerdetektiven, journalisten och hjälten i Stieg Larssons Millennium-trilogi, kommer till Göteborg hyr han bil.

Han struntade i Göteborgs förvirrande lokaltrafik och obegripliga biljettsystem, som man måste vara minst raketingenjör för att begripa.

Och då var det ändå innan det senaste biljettsystemet infördes som Blomkvist besökte Götet.

Det senaste biljettsystemet, som kostat en halv miljard att införa och som med all säkerhet hade fått Blomkvist att helt avstå från resan till Västtrafiks region.
Systemet som fått så mycket kritik av resenärerna att ledningen borde ha låtit dem åka gratis tills den lyckats få fason på sitt regelverk.
Systemet som ledningen hårdnackat försvarat under all den tid som kritiken haglat över det.
Tills nu.

De sista dagarna har man i lokalblaskan kunnat läsa om att Västtrafik kommer att genomföra förenklingar i det rekorddyra och obegripliga biljettsystem som infördes i maj förra året, fem år försenat.

Och det är ju bra. Att man avskaffar någonting kasst och att man lyssnar på sina kunder/medborgare. Det tråkiga är väl bara att man inte gjort det tidigare och att man lagt så sanslöst mycket pengar på någonting oanvändbart.

När årets vinter bjöd på snö stannade, som alltid, lokaltrafiken. På Centralstationen trängdes människor i väntkurerna medan högtalarrösten ekade över en i övrigt öde plats och "informerade" om förseningar, inställda linjer och indragna hållplatser. Istället för att sätta in ersättningsbussar arbetade Västtrafik med det hopplösa projektet att försöka få spårvagnarna att ta sig fram genom snön.
Då kunde man som passagerare känna att den där halva miljarden kunde använts till någonting bättre än ett obegripligt biljettsystem.

Västtrafik är ett bolag som ägs av Västra Götalandsregionen och dess 49 kommuner. Av oss som bor här, med andra ord. Det är vår halva miljard som Västtrafiks ledning slösat bort.
Vilket leder fram till en av de väsentligaste frågorna kring landets sämsta biljettsystem:
Vem tar ansvaret för felsatsningen?
I alla andra fall där en bolagsledning slarvar bort en halv miljard och gör sina kunder missnöjda får någon avgå. Och i det här fallet finns det många som skulle kunna göra det. Styrelseordföranden Leif Blomqvist till exempel. Eller VD:n Lars Backström. Ingen av oss som finansierar bolaget kan ju tycka att de har gjort ett bra jobb.
Så man hoppas ju innerligen att ägarna - regionen och kommunerna - ställer det som krav på ledningen. Att den byts ut. Precis som biljettsystemet. Mot ett som är till för vanliga människor. Inte raketingenjörer.

Inga kommentarer: