måndag 10 maj 2010

Avlyssna Reinfeldt nu

Okej. Om vi för ett ögonblick bortser från det principiellt vedervärdiga att göra vinstdrivande, pengakåt verksamhet av människors behov av vård så verkar ändå en del absurditeter kvarstå om man vänder blicken mot Stockholm, dess landsting och det nya Karolinska Sjukhuset.

Finansieringen av det här nya enorma privata projektet är så skum att maffian framstår som ett konkurrenskraftigt alternativ.
Skanska, byggherren (den enda som överhuvudtaget lämnade något anbud) bakom det nya sjukhuset, kommer att tjäna sig en hacka. För att inte tala om de banker som lånar ut pengar till bygget - de får en ränta som är tre-fyra gånger högre än en rimlig sådan. Eftersom det är mycket pengar som ska lånas ut (sisådär tio miljarder) kommer det att bli mycket ränta.
Varför den ska vara så mycket högre än den sedvanliga räntan är det ingen som har förklarat. Men det är ju lite synd - eftersom det är våra, skattebetalarnas, pengar som kommer att hamna i storbankernas privata kassavalv. Och det var ju inte riktigt där vi ville att våra vårdpengar skulle samlas.

Som om inte det vore skumt nog har det borgerligt alliansstyrda landstinget - med den moderata gruppledaren, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, i spetsen - belagt sina ledamöter med munkavle. Om någon av landstingsfullmäktiges ledamöter diskuterar affären och avslöjar detaljerna i den med exempelvis de väljare som givit dem deras jobb står de under personligt straffansvar, enligt det sekretessbeslut som de borgerliga partierna klubbade igenom. "En helt absurd situation", säger sossarnas representant Dag Larsson.

– Bristen på konkurrens i upphandlingen borde fått landstingsledningen att avbryta arbetet långt tidigare. Nu har vi ett läge där skattebetalarna får en nota som riskerar att bli dubbelt så hög som den borde vara – en jättelik blåsning. Stockholmarna får en extra skatt på minst 5-9 miljarder kronor, säger en annan sosse, Ilija Batljan.

– I min roll som politiker företräder jag medborgarna i Stockholms läns landsting och inte det privata näringslivet. Jag har varit belagd med munkavle nu sedan upphandlingen påbörjades. Jag är helt i händerna på så kallade experter och tjänstemän. För första gången i mitt politiska liv känner jag mig som en marionett och inte som en befolkningsföreträdare, säger Birgitta Sevefjord, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting.

– Med dagens beslut riskerar landstinget att slänga miljarder i privata företags fickor, istället för att satsa dem på bättre vård och kollektivtrafik, säger miljöpartiets Raymond Wigg.

Borgarna brukar annars lägga stora summor pengar på att göra reklam för att de så gärna vill höra sina medborgares åsikter. Och säga sig vara för en öppenhet som ska vara så stor att man inte behöver gömma några hemligheter - övervakningskameror ska kunna följa oss överallt. Det känns som att punkten där politiker, gärna landstingsråd, föregår med gott exempel och låter sig avlyssnas nu är nådd.

Inga kommentarer: