måndag 31 maj 2010

Landet som gör vad det vill

Nu måste de väl ändå ha gått för långt? De israeliska hejdukarna. I morse bordade militären de åtta fartyg som seglade med siktet inställt på Gazaremsan och lastutrymmet fullt av förnödenheter. Tio personer ska ha dödats och ännu fler skadats av den israeliska militären.

Amnesty kräver en oberoende utredning av vad som hänt och säger att rapporterna hittills tyder på att Israel använt övervåld. FN:s generalsekreterare är chockad och fördömer våldet. FN-organet UNRWA uttrycker också bestörtning och har framfört sin djupa oro till Israel samt uppmanat dem att inte äventyra fler människoliv.
Till och med Calle Bildt verkar ha blivit upprörd den här gången. "Mycket allvarligt och oacceptabelt", säger han.
Å andra sidan säger ordföranden i hans partis ungdomsförbund - tillika partistyrelsekollega till Bildt och kompani - att det är "bra att Hamas inte får det besök de hade förväntat sig". Frisk pojke.

Hursomhelst får man hoppas att det här får långtgående konsekvenser. Nu borde det vara fritt fram för en bojkott av Israel fram till dess att de skaffat sig mänskliga företrädare. Både Sverige och EU borde bojkotta.
Turkiet har redan kallat hem sin ambassadör från Israel och demonstranter har försökt storma den israeliska ambassaden i Istanbul.

På 19 orter i landet anordnas manifestationer mot det israeliska våldet idag. Här i Göteborg hålls en ljusmanifestation på Gustav Adolfs torg klockan 18.

Så mycket mer finns än så länge inte att göra. Hålla sig uppdaterad. SvD har en bra rapportering. Man kan naturligtvis kräva av den svenska regeringen att de bojkottar Israel. Man kan också skicka protestmejl till den israeliska ambassaden i Stockholm, men man kommer bara att få en hänvisning till ett pressmeddelande som svar. Och den israeliska hållningen är att Ship to Gaza är Hamaslierade terrorister som inte har någon som helst rätt att komma med hjälp.

Frågan om hur i helvete det kan komma sig att Israels militär har rätt att gå ombord på båtar och skjuta ner folk på internationellt vatten har de ännu inte lyckats besvara...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och informativt inlägg omvärlden måste en gång för alla få slut på dessa galenskaper.Bojkotta Israel!

Lasse Franck sa...

Hela Gustav Adolfs torg är proppfullt med folk!
Fyra svenskar har fängslats i Israel. Bland dem finns barnläkaren Henry Ascher, men inte Henning Mankell, Dror Feiler eller Mehmet Kaplan.

Johannes Forsblom sa...

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Läs min artikel på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html