torsdag 16 juli 2009

Calle Cnäck

Jag har svårt för Carl Bildt.
Det beror inte i första hand på att han sannolikt är det snorkigaste som i ett par skor trampar svensk mark.
Inte heller på att han gift sig med en människa som förmodligen valt sin säregna frisyr för att skyla över ett enormt hål i huvudet.
Det beror främst på hans politiska åsikter. Och att han omsätter dem i verkligheten.

Den 21 januari skrev jag, i samband med att Skouppropet genomfördes i Göteborg, ett brev till honom och hans kolleger på Utrikesdepartementet:

Hej Calle & Co!

Jag har några frågor:
Hur kan det komma sig att konflikten mellan Israel och Palestina är till synes omöjlig att lösa?
Hur kommer det sig att omvärlden inte ser till att bättring sker?
Varför gör inte vi det?
Vad händer nu?

Vapenvila råder för ögonblicket. Men hur pålitlig/bräcklig/stabil är den? Tror ni att den kommer att vara? Eller när tror ni att den bryts? Av vem?

Israeliska staten har under de senaste veckorna gjort sig skyldig till fruktansvärda övergrepp, dödat kring 1300 personer, förstört sjukhus, skolor, FN-byggnader. Brutit mot folkrätten. Vilka konsekvenser kommer det att få för deras nation?

Varför fortsätter vi att handla med en sådan regim? Varför ska vi inte sätta ner foten och säga att "nu är det nog" - vi vägrar ha med er att göra? Vi vill inte att stater som er, som beter sig så som ni gör, ska vara med i vår europeiska gemenskap där vi idrottar och sjunger schlagers tillsammans. Visst borde vi väl säga så? Varför inte?

Varför ska vi fortsätta pumpa in pengar i en sådan stat? Vi ser ju hur de använder pengarna...

EU:s handelsavtal med Israel är redan brutet - av Israel, i och med deras brott mot folkrätten. Varför ska vi då hålla vår del av avtalet och fortsätta att handla med dem?

Jag vill att Sverige genast bryter allt samarbete med Israel. Att vi bojkottar deras stat. Och att vi verkar för att EU gör likadant.
Att döma av de senaste veckornas demonstrationer, manifestationer och protester är det många fler svenska medborgare som känner på liknande sätt.

Kommer våra representanter - ni - att göra det? Vad har ni för svar och besked att ge oss?

Det var alltså ett halvår sedan jag skickade Calle Bildt det här brevet. Han har fortfarande inte svarat.
Sade jag snorkig?

Inga kommentarer: