fredag 18 september 2009

Dags att gå till kyrkan

Det är kyrkoval på söndag. Det är det inte många som bryr sig om. Bör man rösta i kyrkovalet? Även om man inte är särskilt engagerad i kyrkan?
Ja, är man medlem bör man rimligtvis det. Och tycker man inte det bör man nog gå ur Svenska Kyrkan.

Jag kollade just upp kandidaterna på Svenska Kyrkans hemsida. Och märker snabbt att om man ser saker och ting ur mitt perspektiv finns det bara fem grupper som överhuvudtaget kan komma ifråga för en röst: Arbetarepartiet - Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartister i Svenska Kyrkan, Vänstern i Svenska Kyrkan och Öppen kyrka.
Och eftersom Vänstern i Svenska Kyrkan inte ställer upp i min församling är kandidaterna bara fyra. Det borde inte vara så svårt att välja mellan dessa. Och det kostar inte mycket tid att promenera bort och lägga en röst på någon av dem.

Det kommer att vara värt den mödan om fler gör som jag och tar medlemmens ansvar för att främlingsfientliga homofober inte ska kunna göra kyrkan till en maktbas.
När det handlar om kyrkans roll och metoder finns det obehagligt mycket att lära av historien. Det är upp till oss alla att bevisa att vi klarar av det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skulle det hjälpa att rösta på dom, S, C, MP och VISK har ju alla i kyrkan sammarbetat med SD.

För att stänga dem ute behöver man rösta på ett icke-partipolitiskt alternatif som frimodig kyrka som inte har något sammarbete med dem.

Lasse Franck sa...

Är det så illa? Det var tråkigt att höra. Men om de får tillräckligt många röster för att slippa samarbeta gör de säkert gärna det.

Men frimodig kyrka...?

"Frimodig kyrka är det verkliga alternativet, helt utan partipolitiska förtecken och som samtidigt står upp för klassisk kristen tro, med Jesus och Bibeln i centrum. Därför står vi också till 100 procent för att äktenskapet enbart är mellan man och kvinna."

Tror inte det va?

Lasse Franck sa...

Öppen kyrka, däremot, verkar ju inte så dumma. Jag får lägga till dem på listan över potentiella kandidater.