onsdag 9 september 2009

Staten som får göra som den vill

I måndags meddelade det israeliska försvarsdepartementet att regeringen tillåter att 450 nya bosättningar byggs på det område Israel ockuperar på Västbanken.
De trotsar därmed inte bara Palestinas, utan i stort sett hela världens önskemål.
USA brukar Israel försöka hålla sig väl med. Men president Barack Obama har sagt att ett stopp på bosättningarna är en förutsättning för fredsarbetet. Nu nonchalerar Israel med andra ord också USA:s, sin mäktiga allierades, vilja.
USA kritiserar den israeliska regeringen.
Det gör EU också.

Men kritik vet vi av erfarenhet att de israeliska företrädarna skiter blankt i.
Det måste till något mer.
Det måste vara dags att ta till ett tyngre artilleri. Att förklara för Israel att nu får ni inte vara med och leka med oss längre. Ni får inte vara med i våra idrotts-EM, inte i vår schlagertävling.
Det borde vara dags att sluta pumpa in pengar i den folkrättsvidiriga staten också. Att avbryta all handel med Israel. Att bojkotta.

Av någon anledning får Israel alltid göra precis vad och hur de vill. Och den enda man kan se är egentligen det gamla dåliga samvetet. Över judeutrotningen. Men hur länge ska resten av världen ha dåligt samvete för den och särbehandla den israeliska regeringen?
Om vi ska ha det nu - drygt sextio år senare - borde vi rimligen fortfarande avsky Tyskland för deras vidriga brott också. Men vi särbehandlar inte längre Tyskland. Resten av världen inser att det inte går att hålla nuvarande regering och befolkning ansvarig för de grymheter deras landsmän gjort sig skyldiga till tidigare i historien.
Varför inser vi inte att vi inte heller kan kompensera nuvarande befolkningar för det deras anfäder utsatts för?
Och att vi bör göra allt vi kan för att stoppa samtidens grymheter - oavsett vem som gör sig skyldig till dem?

1 kommentar:

Vänsterdojjan sa...

Jag tror att du har helt rätt där, omvärlden lider av att man inte vågar ha åsikter om Israel pga det fruktansvärda som hände för 60-70 år sedan. Man är rädd för att missuppfattas, att man försvarar det som gjordes mot judarna då om man kritiserar dom idag.

Självklart är det som Israel idag gör mot palestinierna lika hemskt (man ska inte jämföra eller mäta elände) som det som det judiska folket utsattes för under nazismens fruktansvärda tid.