onsdag 2 juni 2010

Landet som gör vad det vill, II

Det blev ett intressant dygn. Till att börja med kunde man till sin stora lättnad höra att Mattias Gardell och Edda Manga var oskadda i Israel.
Fyra av de nio dödade aktivisterna kommer från Turkiet och den turkiske premiärministern har inte skrätt orden när han talat om Israels agerande. Han talar om "statsterrorism" och har avbrutit stora delar av samarbetet med Israel.
Vilket gör att det israeliska agerandet framstår som än mer korkat - Turkiet har varit Israels i princip enda allierade i den muslimska världen och nu tar deras regering mer tydligt avstånd från Israel än någon annan.

FN:s säkerhetsråd gick ut med skarp kritik mot Israel, kräver att fångar och fartyg ska släppas fria och att en oberoende utredning av vad som hänt omedelbart ska tillsättas.

Några av svenskarna hann också komma hem och kunde berätta sin egen version av vad som hänt under och efter bordningen av båtarna.

Annars har ju Israel tagit monopol på mediautrymmet. Konsekvent matat hemsidor med redigerade filmer och sin sida av historien. Problemet är att deras version är helt paradoxal och obegriplig.
Israels försvar för dödsskjutningarna ombord på ett av fartygen har hela tiden varit att det var de civila aktivisterna som överrumplade den israeliska elitstyrkan med kommandosoldater genom att använda våld. Då öppnade soldaterna eld.
Försvaret för att borda ett fartyg på internationellt vatten har gått ut på att hjälpsändningen ingalunda var någon hjälpsändning. Aktivisterna var i själva verket inte aktivister utan snarare terrorister - allierade med Hamas och Al Qaida. Därför tog Israel sig rätten att stoppa dem innan de ens hunnit in på israeliskt territorium.

Om de israeliska soldaterna nu trodde att passagerarna var medlemmar av Hamas och Al Qaida - hur kunde de då bli överrumplade av deras våld? Att Al Qaida är en hyfsat våldsam organisation är ju ändå rätt välkänt.

Aktivisterna som, efter att ha blivit överfallna av militär på internationellt vatten, tvingades in i israelisk hamn fängslades sedan - anklagade för att illegalt ha tagit sig in i Israel.
Eh...? Den israeliska militären tvingar dem till Israel - för att sedan åtala dem för att de befinner sig där...

Ingen köper den israeliska versionen. Eller i alla fall inte många. Bland dem som helt oreserverat ställer sig på Israels sida finns tyvärr ett antal svenska riksdagsledamöter. Kristdemokrater, folkpartister och moderater. Annelie Enochson, KD, vet att det fanns vapen ombord på Ship to Gazas båtar, att dess passagerare använde barn som mänskliga sköldar och att resan bara är ett välarrangerat PR-jippo i syfte att demonisera den stackars staten Israel. Hur hon vet detta - trots att hon inte varit där och trots att flera internationella organisationer dementerat att det skulle ha funnits vapen ombord på båtarna - framgår inte.
Folkpartisten Erik Svansbo vet att de nio civila som miste livet ville dö - de önskade att bli martyrer. Vill Erik Svansbo vara helt djävla slut i huvudet och bli bortröstad ur Sveriges riksdag?

Det svenska fotbollsförbundet bad UEFA att få slippa landskampen mot Israels U21-lag på fredag. En ovanligt långtgående och kraftig (och välkommen) markering för att komma från den svenska idrottsvärlden, som annars brukar lämna alla bedömningar till politikerna.
UEFA har dock beslutat att Sverige ska spela i Israel. Uteblir det svenska landslaget ändå stängs det svenska fotbollsförbundet av från allt internationellt utbyte.
Å andra sidan kan man fundera över vilket mottagande svenskarna kommer att få i Israel efter att officiellt ha vädjat till UEFA om att slippa åka dit...

Samtidigt är ett nytt Ship to Gaza-skepp på väg mot Gaza från Irland. Det borde nå fram under det kommande dygnet. Israels militär har talat om att den kommer att använda ännu mer våld mot kommande skepp.
Med tanke på att nio personer dog på grund av det förra våldet får man anta att "ännu mer våld" betyder att fler civila kommer att dö.

Omvärldens reaktioner bör förstås bli utomordentligt kraftiga. Jan Eliasson ställer sig, liksom Henning Mankell och många andra, positiv till att säga upp EU:s handelsavtal med Israel. En bojkott kommer allt närmare. Jag hoppas på den.

Inga kommentarer: