torsdag 3 juni 2010

Sanningen närmar sig

Alla svenskar som åkt med Ship to Gaza har nu kommit hem och de som fanns ombord på det turkiska fartyget kan berätta vad som hände. Det gör Mattias Gardell, till exempel. Och det visar sig att de israeliska soldaterna försökte borda fartyget från sjön, men blev avvisade genom fredliga metoder - vattenslangar till exempel.
Till slut beslöt militären sig för att attackera fartyget från helikoptrar istället. Gardell berättar att soldaterna sköt redan när de befann sig i luften - ovanför skeppet - innan de satt sina fötter ombord på fartyget.

Förhoppningsvis finns också bildbevis som bekräftar professor Gardells historia.

Att civila passagerare som med rätta fruktar för sina liv i det läget väljer att göra motstånd genom att använda de tillhyggen som finns till hands är inte särskilt märkligt. Några vapen fanns inte ombord - innan dess att israelerna kommit dit med sådana.

Med viss oro ser jag fram emot Dror Feilers berättelse. Feiler är född i Israel och har gjort sin militärtjänst där. Det vet den israeliska militären, som betraktar honom som en svikare och behandlar honom därefter.

FN:s generalsekreterare går nu ut och uppmanar Israel att omedelbart häva blockaden mot Gaza. Det är stort.

Inga kommentarer: