tisdag 4 augusti 2009

Meteorologik

En annan sak som börjar irritera mig rejält är det här med meteorologi och väderprognoser.
För att bli behörig prognosleverantör krävs en treårig universitetsutbildning.
Vad gör studenterna under dessa tre år?
Stirrar ner i teblad och sniffar rökelse?

I stort sett varje dag av den här semestern har man i tidningarnas väderprognoser kunnat läsa: "idag är det dåligt väder men imorgon blir det fint". Deras säkra prognoser sträcker sig mao inte ens ett dygn in i framtiden. Nästa dag var det aldrig läge att gå till stranden. "Nej, idag är det dåligt väder men imorgon blir det fint."

Är prognosmakarna måhända sponsrade av Skara Sommarland, Legoland, Liseberg och andra väderberoende turistattraktioner som vill få folk att planera in besök vid deras anläggningar?
I så fall kanske SMHI inte längre behöver skattefinansieras? 236 000 000 kronor fick institutet ifråga förra året i anslag. Och ärligt talat - vad får vi för det?
Lögner.

Medierna tar som vanligt sin uppgift att vilseleda allmänheten på största allvar och spär på det hela.
För det hade nog känts rätt okej om man i juni inte, på löpsedlar och i väderspända artiklar, hade blivit utlovad en kanonsommar. Om tidningarna istället hade berättat sanningen:
Boka utlandsresor omedelbart. Eller stanna här, om du vill uppleva en sommar då du varje dag kommer att svettas och ha ett konstant tryck över tinningarna, luften omkring dig kommer att vara klibbig och omöjlig att bli kvitt och du själv ha en intensiv önskan att krypa ur ditt skinn. Kort sagt - om du vill känna dig bakfull vareviga dag. Och eftersom du ändå kommer att ha den känslan från det att du vaknar till dess att du blir lagom salongsberusad rekommenderar vi att du tar ditt första glas redan till frukost.

3 kommentarer:

j.hamark sa...

Som rektor för några av dessa utbildningar måste jag säga att nu får du ge dig. Vad tror du, att väder går att förutse med samma exakthet som man kan fastslå kokpunkten för vatten vid ett visst tryck och så vidare? Bara SMHI hade varit mer kompetent och använt bättre utrustning hade du inte blitt blöt, or what? Som rektor i journalism borde du dessutom veta bättre än att blanda samman SMHIs prognoser med tidningarnas spekulationer.
Denna amatörism i nätet bör upphöra.

Jesper Hamark

Lasse Franck sa...

Bäste rektor.

Som rektor i vad det än vara månde borde du besitta ett högre mått av läskunnighet.
Om du läser den korta och tämligen lättfattliga texten ovan igen kommer du att finna att jag alls icke driver tesen att jag inte skulle blivit blöt om SMHI hade fått ännu mer än 236 miljoner i anslag.

Denna amatörism på högskole- och universitetsnivå kommer dessvärre aldrig att upphöra.

Anonym sa...

Tack för en (för mig) ny frisk fläkt i bloggvärlden. Och franck lasse är för mig en sorts idol i min mediavärld...

kindpuss birgitta